lumor-gor-dockteater-av-kottets-torst-och-andens-langtan-efter-frihet
Lumor gör dockteater av köttets törst och andens längtan efter frihet

Lumor gör dockteater av köttets törst och andens längtan efter frihet

Lumor presenterar Romantiken av Oskar Thunberg, en tragikomisk betraktelse över fortplantningens, närhetens och döendets krassa materiella verklighet. Där köttets lust, livets förgänglighet och andens längtan efter frihet gestaltas av dockor. Urpremiär 12 mars på Teater Galeasen.

”För mig handlar det om en slags frihetslängtan.” säger Oskar Thunberg. “De flesta av oss har en stark tro på andens frihet, på självförverkligande. Men i slutändan är vi ändå bundna i köttet. Vi kan inte välja bort våra fysiska behov. Vi kan inte välja bort kroppens förfall och dödens förnedring. Jag har också hämtat inspiration i vår dualistiska idéhistoria” säger Oskar. “Förhållandet mellan kropp och själ har diskuterats i tvåtusen år, från Platon och Augustinus till Descartes och Stagnelius. Det syns i vår samtid också. Konsumtionskulturen och teknologin erbjuder ständigt nya förslag på hur vi ska bli fria från materien. Problemet är bara att det inte går.”

Genom sovrum, yogacenter och vårdcentraler skildras en skara människor i deras sökande efter frihet och tillfredsställelse. Krister har slutat drömma och längtar efter närhet – och att få ligga. Johanna söker trygghet, men har ingen aning om vad som skulle ge henne det. Antonio är optimistisk och nyskild, men har svårt att få ut de sista dropparna när han kissar.


Romantiken bygger delvis på dokumentärt material och intervjuer, och liknar därmed Oskar Thunbergs ungdomspjäs Oxytocin, som med stor framgång spelades på Backa Teater förra året. Den här gången är det vuxengenerationen som delat med sig av sina upplevelser av kärlek, intimitet, åldrande och död. Lumor har tidigare arbetat med dockorteater, till exempel i Materia – jag är inte Linda Lovelace (2013), Tusen bitar – en cold case-tragedi (2014) och Det nya riket (2018). Dockorna i Romantiken är som vanligt skapade av dockmakaren Jenny Bjärkstedt.


En produktion av Lumor i samarbete med Teter Galeasen, Östgötateatern och Folkteatern Göteborg.

Läs mer
Fler nyheter