Den 30 mars efter föreställningen av Romantiken arrangeras publiksamtalet Det sanna jaget - om kroppen, själen och alltings förgänglighet. Medverkar gör Jenny Jägerfeld, författare och psykolog, tillsammans med Oskar Thunberg. Samtalet pågår i cirka 45 minuter och är gratis. Alla är välkomna att lyssna, oavsett om man har sett föreställningen eller inte.
Jenny Jägerfeld är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade böcker och vunnit en rad priser såväl i Sverige som internationellt. Hennes böcker är översatta till tjugofem språk. Hon medverkar regelbundet som expert på Nyhetsmorgon i TV4 och är programledare för Hjärta och hjärna. Hon skriver även för Svenska Dagbladet och deras tidning för barn, SvD Junior samt för Modern Psykologi och Ottar.
Oskar Thunberg är regissör, dramatiker, skådespelare och del av Lumors konstnärliga ledning. Han har arbetat med teater sedan 2002, och är flerfaldigt prisbelönt för sitt arbete. Romantiken är fortsättningen på hans pågående undersökning av temat kropp och kroppslighet. Det inleddes med dockteaterpjäsen Oxytocin, som han skrev och regisserade för Backa Teater 2023, och som fick Svenska teaterkritikers förenings barn- och ungdomspris samma år.
Romantiken är en Lumorproduktion i samarbete med Teater Galeasen, Östgötateatern och Folkteatern Göteborg
Det sanna jaget - om kroppen, själen och alltings förgänglighet
Datum: 30/3 kl.19.05
Plats: Teater Galeasen
Romantiken fortsätter att flöda efter en hyllad premiär! Vi är oerhört glada över den fantastiska respons som föreställningen fått från både publik och press. Romantiken spelas på Teater Galeasen fram till den 13 april och får sedan nypremiär på Östgötateatern i Norrköping, där den spelas mellan den 7 och 16 maj.
”En magnifik uppvisning.” DN
”Lumors aktörer vårdar något som jag bara kan kalla ömhet inför sina dockor.” Expressen
”Skådespelarna är magiskt närvarande både i sina egna kroppar och i dockornas.” ETC
”Uppsättningen är tekniskt briljant och mycket träffsäker.” SVT
Mitt Inferno blev en stor kritikersuccé efter urpremiären på Strindbergs Intima Teater den 17 november 2023, och skådespelaren Sandra Huldt erhöll även Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris samma år. Under 2024 bjöds Mitt Inferno in till Bergmanveckan på Fårö för att spela i samband med festivalens 20-årsjubileum i juni 2024.
Mitt Inferno är en Lumorpoduktion i samarbete med Strindbergs Intima Teater och en fortsättning på Paulas undersökning av själslig kris, trauma och ensamhet som hon påbörjat i pjäser som Blue Air (Örebro Länsteater och Orionteatern, i Oskar Thunbergs regi), Ambulans (Dramaten) och Lost Lake (Kulturhuset Stadsteatern). Texten tar rygg på Strindberg och Dante, men framförallt egna och andra skrivande kvinnors erfarenhet.
27 & 28 mars kl.18:30, Folkteatern, Göteborg
Lumor presenterar Romantiken av Oskar Thunberg, en tragikomisk betraktelse över fortplantningens, närhetens och döendets krassa materiella verklighet. Där köttets lust, livets förgänglighet och andens längtan efter frihet gestaltas av dockor. Urpremiär 12 mars på Teater Galeasen.
”För mig handlar det om en slags frihetslängtan.” säger Oskar Thunberg. “De flesta av oss har en stark tro på andens frihet, på självförverkligande. Men i slutändan är vi ändå bundna i köttet. Vi kan inte välja bort våra fysiska behov. Vi kan inte välja bort kroppens förfall och dödens förnedring. Jag har också hämtat inspiration i vår dualistiska idéhistoria” säger Oskar. “Förhållandet mellan kropp och själ har diskuterats i tvåtusen år, från Platon och Augustinus till Descartes och Stagnelius. Det syns i vår samtid också. Konsumtionskulturen och teknologin erbjuder ständigt nya förslag på hur vi ska bli fria från materien. Problemet är bara att det inte går.”
Genom sovrum, yogacenter och vårdcentraler skildras en skara människor i deras sökande efter frihet och tillfredsställelse. Krister har slutat drömma och längtar efter närhet – och att få ligga. Johanna söker trygghet, men har ingen aning om vad som skulle ge henne det. Antonio är optimistisk och nyskild, men har svårt att få ut de sista dropparna när han kissar.
Romantiken bygger delvis på dokumentärt material och intervjuer, och liknar därmed Oskar Thunbergs ungdomspjäs Oxytocin, som med stor framgång spelades på Backa Teater förra året. Den här gången är det vuxengenerationen som delat med sig av sina upplevelser av kärlek, intimitet, åldrande och död. Lumor har tidigare arbetat med dockorteater, till exempel i Materia – jag är inte Linda Lovelace (2013), Tusen bitar – en cold case-tragedi (2014) och Det nya riket (2018). Dockorna i Romantiken är som vanligt skapade av dockmakaren Jenny Bjärkstedt.
En produktion av Lumor i samarbete med Teter Galeasen, Östgötateatern och Folkteatern Göteborg.
Svenska Akademien har tilldelat Eva Rexed Svenska Akademiens Teaterpris för år 2024:
"Skådespelaren och regissören Eva Rexed har arbetat vid Kulturhuset Stadsteatern, Dramaten och Göteborgs Stadsteater, och även med fria teatrar som Moment:teater och Teater Brunnsgatan 4. Hon har också återkommande varit engagerad i scenkonstkompaniet Lumors föreställningar, däribland Content (2022), Ambulans (2021), People respect me now (2015) och Hon finns inte med på fotografiet (2012). Bland övriga uppsättningar Rexed medverkat i kan nämnas de uppmärksammade Hilda (K.Polyfon, Göteborgs Stadsteater 2024), Lost Lake (Kulturhuset Stadsteatern 2023), Premiären (Moment:teater 2016), Jag tror på dig Anita (Kulturhuset Stadsteatern 2016), Barabbas (Moment:teater 2008) och Jag tänker på mig själv (Dramaten 2007)."
Lumor har under tolv år haft förmånen att arbeta med Eva, främst som skådespelare, men även som regissör och sedan i höstas, som dramatiker. Eva har skrivit och regisserat Lumorproduktionerna Händelsehorisonten, som var hennes uppmärksammade dramatikerdebut, samt Mördaren du söker, fritt efter Sofokles Oidipus.
Svenska Akademiens Teaterpris, som instiftades 1963 i samband med Kungl. Dramatiska teaterns 175-årsjubileum, utdelas som belöning till scenartister, regissörer och dramatiska författare. De senaste årens mottagare av priset har varit Ann Petrén (2019), Marie Göranzon (2021), Peter Andersson (2022) och Ada Berger (2023).