Tusen Bitar

”En modig föreställning som ger en fördjupad och mer subjektiv bild av förhållandet offer och förövare.” SvD

“Oj, oj, oj, oj, oj så bra. Tusen Bitar är en verkligt storartad  bedrift på många sätt, och ser du ingenting bättre på en  teaterscen i år så blir jag inte förvånad.” Norran

Dokumentärföreställningen Tusen Bitar hade premiär i Västerbotten 2010, och blev en stor publik- och kritiker-succé. Nu kommer pjäsen äntligen till Stockholm.

Tusen Bitar är pjäsen som aldrig skulle ha blivit till. Men efter många års tvekan valde skådespelerskan Tove Olsson tillslut att kliva upp på scen i rollerna som sin egen mormor, mamma, morbror och morfar – utan att underrätta de berörda. Hennes avsikt var att ta itu med det smärtsammaste kapitlet i sin egen familjehistoria.

Thomas var 29 år när han dog av ett knivhugg, en septembernatt på trottoaren i Nyköping. Tusen Bitar berättar historien om honom och de som blev kvar. Föreställningen är resultatet av en flerårig arbetsprocess, en djupdykning i dagböcker, familjealbum och förhörsprotokoll.

Tusen Bitar är ett levande vittnesmål om smärtan och nödvändigheten i att ta farväl. En berättelse om kärlek, arv, längtan och försoning.

Pjäsen berör komplexa frågor om offer och förövare; om villkorslös kärlek och om gränsen för det oförlåtliga. Framför allt bär Tusen Bitar på insikten om mänsklig komplexitet bortom kvällsstidningarnas och underhållningslitteraturens braskande förenklingar.

Premiär 2 november 2014 på moment:teater. Köp biljetter.

Läs mer om föreställningen och speltider här.

Pil