Kongo – en pjäs om Sverige

Om man var svensk, så var man ärlig. Och arbetsam. Och en som man kan lita på. Det var så jag kände. Man hade en svensk flagga på vänster sida och UN-märke här, så folk såg upp till oss. Och vi va stolta över att vi var svenskar å uppträdde i FN i basker.” -Veteran

1960 var året då Siw Malmkvist sjöng ”Alla andra får varann” i melodifestivalen och Anita Ekberg badade i Fontana di Trevi. Det var året då det allmänna pensionssystemet infördes och flourtanter började besöka svenska skolbarn.

1960 var också året då den första svenska FN-bataljonen kom till Kongo. Landet hade nyligen vunnit självständighet, och inbördeskrig hotade.

De var fredsbevarare. De var lätt beväpnade, som för vakttjänst. De var inställda på logistik och infrastruktur, de skulle dela ut mat och sköta underhåll. Men ingenting blev som förväntat. Sammanlagt 6300 svenska unga män kom att skickas till Kongo under sextiotalet. Det blev den enskilt svåraste insatsen för svensk trupp på 200 år.

I Kongo – En pjäs om Sverige förenas Lumor och Teater Tribunalen i en journalistisk upptäcktsfärd mellan Konungariket Sverige och Demokratiska Republiken Kongo. Det är ett poetiskt och intensivt panorama av röster från Sveriges nittonhundratal, mellan vardag och våld, från Fruängen till Elisabethville. Vi ställer oss frågan vad den så kallade svenskheten egentligen är, om krigets och våldets egen logik och innebörden av att leva med ett trauma. Kongo – En pjäs om Sverige är en skildring av människorna på marken, soldaterna och de civila. Det handlar om katastrofen som bor inom oss och om kampen för överlevnad i en värld där makten är ansiktslös.

URPREMIÄR PÅ TEATER TRIBUNALEN DEN 14 JANUARI 2016
Hornsgatan 92, t-bana Zinkensdamm

Spelas t o m 25 februari 2016

Av: Johanna Emanuelsson
Regi: Oskar Thunberg
Scenografi: Sören Brunes
Ljus: Lina Benneth
Kostym: Ulrika van Gelder
Musik: Dror Feiler
Medverkande: Kudzai Chimbaira, Hanna Edh, Harry Friedländer
Grafisk form: Erica Jacobson

BOKA BILJETTER >>

För ytterligare information, pressbiljetter etc vänligen kontakta:

Helena Bunker, producent Lumor, 073-073 01 5, helena@lumorteater.se
Maria Edwall, producent Tribunalen, 073-699 13 77, 
maria@tribunalen.com
Hanna Melanton-Appelfeldt, producent Tribunalen 073-669 55 51, hanna@tribunalen.com

Ett samarbete mellan Lumor och Teater Tribunalen med stöd av Statens Kulturråd och Stockholms Stad.

Föreställningen är ca 80min.

 www.tribunalen.com    www.lumorteater.se

Erica Jacobson Design www.ericajacobson.com

TRAILER: