Blod och Ben

Grafisk form: Erica Jacobson

Lumor gör aldrig sin publik besviken, Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman producerar pjäser som alltid hittar det som skaver, obehagliga rapporter från samtiden.” – SvD
Otroligt välskriven och dramaturgiskt genomarbetad”- AFTONBLADET
En pjäs med abrahamitiska anspråk, som samtidigt har roligt åt rollfigurernas totala tafatthet.”- DN
Isak spelas med fysisk talang och Spindelmannen-mask av Linda Lönnerfeldt .”- AFTONBLADET
Eva Rexed är träffsäkert orörlig i rollen som en politiker befriad från utstrålning, medan Krister Kern fångar den harklande veligheten hos pappan.”- DN
Kastar sig mellan norm och förtryckt begär som spränger fram och komplicerar tillvaron.”- ARBETAREN
”’En intelligent och mycket välspelad teaternovell”- SvD

Lumor har ett par intensiva produktionsår bakom sig. I en rad uppmärksammade föreställningar har vi skildrat den svenska samtiden och dess dilemman. Nu gör vi ”Blod och ben”, en nyskriven pjäs som reser tretusen år bakåt i tiden – för att återvända till nuet med lite klarare blick. Föreställningen görs i samarbete med Östgötateatern och har premiär på moment:teater 30 september.

BLOD OCH BEN – Premiär 30 september!

En vårkväll i Kronobergsparken. Ett ensamt barn jagar efter sin boll nerför slänten mot bilvägen, och plötsligt bryts lugnet av skrikande bildäck och en dov smäll.

En liten samling människors vägar korsas denna kväll. En sexårig pojke, svävande mellan liv och död, och hans förtvivlade mamma. En sjukvårdare, en förbipasserande och en olycklig bilist. Någon står som förstenad medan någon annan skyndar till undsättning. Någon förhörs av polis. Någon ber.

Det är tretusen år sedan fader Abraham sägs ha tagit sin pojke i handen, och begett sig till berget i Moria, för att genomföra det yttersta offret. Med ”Blod och ben” återvänder Lumor till denna klassiska myt. Pjäsen är både en samtidsskildring och en betraktelse över de uråldriga berättelser som formar våra liv. Det är berättelser om lydnad och hopp, om underkastelse och återfödelse, om det yttersta offret – och om tillvarons yttersta mening.

– Det finns tillfällen då vardagen stannar upp, då vi på allvar ställs inför de övergripande frågorna om varför vi finns här på jorden, och vad vi innerst inne vill göra av vår korta tid tillsammans. Den här pjäsen vrider och vänder på ett sådant ögonblick. Vad är det vi håller för heligt när det verkligen gäller? säger Oskar Thunberg, regissör.

BLOD OCH BEN

Med: Eva Rexed, Krister Kern, Linda Lönnerfeldt

Text och regi: Oskar Thunberg

Ljuddesign/komposition: Mira Eklund

Ljusdesign: Olle Axén 

Kostymdesign/mask: Patricia Svajger

Scenograf: Hanna Cecilia Lindkvist 

Dockmakare: Jenny Bjärkstedt 

Dramaturg: Magnus Lindman 

Spelas på moment:teater 30 september – 16 november

Östgötateatern 29 november – 8 december 2019. 

Boka biljetter på: https://kulturbiljetter.se/evenemang/4080/blod-ben

Föreställningslängd: ca 2 timmar

Lumor i samarbete med Östgötateatern. 

www.lumorteater.se                   www.ostgotateatern.se

Med stöd från Stockholms stad Kulturförvaltning, Kulturrådet, Region Stockholm. 

Oskar Thunberghar varit del av Lumors konstnärliga ledning sedan 2011. Han har regisserat flera av kompaniets  framgångar genom åren, som ”Materia – jag är inte Linda Lovelace” och ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”. Han var medförfattare till Lumor-produktionerna ”Tusen bitar – en cold case tragedi” och ”Det nya riket”, men med ”Blod och ben” gör han debut som dramatiker i eget namn.