Om Lumor

Lumor är ett scenkonstkompani som varit verksamma i Stockholm sedan 2004.

Lumor har, under ledning av dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman och sedan 2012 även skådespelaren och regissören Oskar Thunberg, tillsammans med en rad välrenommerade scenkonstnärer, utvecklat en estetik och ett tilltal som är unik i svensk scenkonst.

Lumor producerar nyskriven dramatik utifrån en egen metod där såväl ensemble som akademiker, praktiker och privatpersoner involveras i den konstnärliga processen på ett tidigt stadium. Vi tror på att hitta det stora i det lilla, att det politiska finns i det privata. Vi tror också att personliga berättelser kan belysa och kritiskt reflektera strukturella förhållanden i samhället både på ett existentiellt och emotionellt plan. Lumor söker ett direkt och öppet tilltal med förhoppningen att åskådaren ska känna sig avslappnad, inbjuden och fri att göra sina egna  associationer och tolkningar. Med ett avskalat och lyriskt formspråk utan given gräns mellan det dokumentära och det fiktiva har Lumors personliga tilltal och starka samhällsengagemang letat sig in i publikens hjärtan.

Lumor har ingen fast scen utan samarbetar alltid med andra teatrar; Teater Tribunalen, moment:teater, Turteatern, Unga Klara, Stockholms Stadsteater/Fri Scen, Dramaten, Folkteatern Göteborg, Riksteatern m.fl.

Gästspel
Lumors föreställningar har genomgående fått ett väldigt fint mottagande både publikt och av kritiker. Lumors samhällsengagemang och direkta tilltal har inte bara uppskattats av den initierade teaterpubliken utan kanske särskilt av den unga och teaterovana publiken och publik som vanligen föredrar andra konstformer framför teater. Lumor eftersträvar att nå ut till ny publik genom nationella och internationella gästspel. Under 2017 spelas några av Lumors senare föreställningar på scener runt om i Sverige.

Lumors konstnärliga ledning:

Paula Stenström Öhman (dramatiker och regissör)
Paula Stenström Öhman har lång teatererfarenhet, är utbildad manusförfattare och har en akademisk bakgrund inom bl.a. kriminologi, socialantropologi och statsvetenskap. Hon använder sig ofta av sociologiska kvalitativa metoder i researcharbetet och arbetar i nära samarbete med skådespelarna i förberedande workshops och seminarier. En tanke hon haft med sig är viljan att förkorta avståndet mellan publiken och dem de möter, så att skådespelarna själva görs till avsändare. Hennes text och scenspråk ligger ytligt sett nära den dokumentära verklighet där arbetsprocessen tar sin början, men visar sig vid en närmare betraktelse vara noggrant arrangerad och konstfullt sammanvävd enligt en helt igenom personlig lyrisk logik. Resultatet är existentiellt tankeväckande, mångtydig och angelägen scenkonst med en helt eget ton.

Oskar Thunberg (skådespelare och regissör)
Oskar Thunberg är skådespelare och regissör. Han gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 2002 och har sedan dess setts som skådespelare på en lång rad scener runt om i landet, till exempel i Fallna Från Månen på Dramaten, Dan Då Dan Dog på Jämtlands Läns Teater, Stjärnan Över Lappland på Teater Brunnsgatan Fyra, Lycko-Pers Resa på Strindbergs intima Teater, Svejk på Teater Tribunalen och i Judas på moment: teater. Han har medverkat i filmer som Fyra Nyanser av Brunt och Monica Z och i flertalet TV-produktioner. Sedan 2010 är han engagerad i Lumor där han senast syntes som Olle Hon finns inte med på Fotografiet. 2013 regisserade han för första gången för Lumor när Materia – jag är inte Linda Lovelace sattes upp. Under 2014 spelar Lumor Tusen Bitar – en cold case tragedi i regi av Oskar Thunberg.

Styrelse:
Ordförande och firmatecknare: Paula Stenström Öhman
Sekreterare: Oskar Thunberg
Kassör: Helena Bunker
Ledamot: Erica Jacobson, Isabell Sollman
Suppleant: Sara Fors

Lumor får stöd av Statens Kulturråd och Stockholms Stad.