Hon finns inte med på fotografiet

Vad händer med en människa som blir fråntagen sitt sammanhang?
Och vad händer med dom som blir kvar?

En pjäs baserad på vittnesmål från människor som blivit uteslutna ur sina familjer, de som uteslutit och de som vuxit upp med en osynlig närvarande. Varje berättelse är unik och alla har sina skäl, sina förklaringar. Men mekanismerna och vilka effekter det får påminner inte sällan om varandra. Den konstnärliga processen har förutom intervjuer sin utgångspunkt i rättegångsobservationer och diskussioner med kriminologer och filosofer. Lumor tror på att hitta det stora i det lilla; att personliga berättelser kan reflektera strukturella förhållanden på ett både existentiellt och emotionellt plan. I föreställningen får vi möta Pia och Claus och deras vuxna barn Cia och Olle som alla ställs inför frågan: Hur kunde det bli såhär?

”Det är inte ofta man hör en helt ny ton från teaterscenen. Också det som verkligen vill provocera och riva upp lyckas i allmänhet bara förstärka det allmänna bruset. Hörs bäst gör kanske den som inte skriker. I ”Hon finns inte med på fotografiet” talar en stadig röst på djupaste allvar och vill, det känner man, ingenting annat än få oss att lyssna, för en gång skull…. Texten bygger på berättelser från människor som uteslutits ur sina familjer, och familjer som uteslutit. … I hisnande skickligt samspel målar Eva Rexed och Oskar Thunberg upp en helt ordinär lagom dysfunktionell relation… Paula Stenström Öhman gör det mest tabubelagda idag… därför får hon också teatern att skälva/…/Den ingår i en stark tradition av teater om ungas utsatthet skapad på ställen som moment:teater och Backateatern i Göteborg och för den delen Unga Klara, men hittar ett alldeles eget tilltal. Väldigt starkt är det i alla fall.” DN

”En pjäs om det allra svåraste… Oskar Thunberg och Eva Rexed briljerar” /Nummer.se

Tendens P1 – Mina föräldrar är som döda – Serien initierades efter det att en reporter sett Hon finns inte med på fotografiet och innehåller ljudupptagning från föreställningen, intervju med Paula Stenström Öhman samt intervju med en av våra researchpersoner.

Text och regi: Paula Stenström Öhman
På scenen: Eva Rexed och Oskar Thunberg
Scenografi: Sven Haraldsson
Kostym: Miranda Renberg
Ljusdesign: SUTODA
Ljuddesign: Anders Bennyson och Emil Gotthard
Musik: Anders Bennyson
Producent: Sara Fors
Grafisk form: Erica Jacobson
Trailer: David Giese
Scenografiassistent: Miranda Renberg
Affischfoto: Jesper Hammarsten
Föreställningsfoto: Ola Stenström