Det Nya Riket

DNR16-9-1420x799

Det Nya Riket är en komisk tragedi om samtiden och framtiden i Sverige och världen. Det handlar om hundar och pingviner, om klaustrofobi och djuphavsdykning, om kärlek och sertralin, grannar och främlingar, lovers and haters, om gränser, frihet och gemenskap. Om konsten att behålla förståndet när omvärlden alltid kräver mer.

Det Nya Riket är en dockföreställning för vuxna som bygger på dokumentärt material. Föreställningen är skriven av Tove Olsson, som också medverkar, både som docka och som dockspelare. Förutom Tove Olsson medverkar Folkteatern i Gävleborgs Martin Pareto och malmöbaserade Jonatan Rodriguez. För regin står mångfaldigt prisbelönade regissören Erik Holmström som driver Malmö Dockteater, Sveriges enda dockteater som enbart vänder sig till en vuxenpublik.

Föreställningen har premiär 11 maj på Malmö Dockteater och kommer under hösten till både Stockholm och Gävleborg.

Det Nya Riket är ett konstnärligt samarbete mellan Lumor, Folkteatern Gävleborg och Malmö Dockteater. Gemensamt delar de ett starkt samhällsengagemang och en önskan om att tillsammans undersöka villkoren för människans storheter och tillkortakommanden.

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, sin höga konstnärliga nivå och angelägna teman.

Malmö Dockteater är Sveriges första och enda dockteater som uteslutande vänder sig till en vuxenpublik. Teatern startades 2014 av mångfaldigt prisbelönte regissören Erik Holmström.

Med stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad Kulturförvaltning och Sveriges författarfond.