Uppskjuten premiär – AMBULANS!

Premiären av Lumors produktion ”Ambulans” av Paula Stenström Öhman, i samarbete med Unga Dramaten är uppskjuten. Beslutet är fattat med anledning av Länsstyrelsen Stockholms beslut om en fortsatt begränsning om max 8 personer vid offentliga sammankomster och Folkhälsomyndighetens allmänna råd (18/11) för Stockholms län med en uppmaning till allmänheten att avstå från sammankomster, bland annat konserter och föreställningar. Vi återkommer så fort vi vet mer om nytt premiärdatum. Tills dess önskar vi er välmående, styrka och värme. // LUMOR

Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto: Sören Vilks. Illustration: Erica Jacobson
AMBULANS av Paula Stenström Öhman
Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Kanske passerar dom just nu vårt kollektiva undermedvetna, en labyrintisk kulvert under en överfylld akutmottagning? Några flyr ner hit. Några är här för att hjälpa. Några hittar inte längre ut.

I centrum står två systrar, Katja och Helena, och Helenas son Simon, 11 år. Via flashbacks, drömmar och minnesfragment får vi följa dem i underjorden en bit på vägen mot läkande. Vi får också träffa den lilla orkestern, pappa Ludde, farmor Deborah, vargbröderna Romulus och Remus. Hanna 17 år, BUP-Monika, färjekarln Carlos, och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Det handlar om ögonblicket när det som inte får hända händer. Om splitter och sirener. Om att hitta vägen ut. Läs mer och boka biljetter

En samproduktion mellan Lumor och Unga Dramaten med stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad Kulturförvaltning och Sveriges författarfond.

BLOD och BEN till Göteborg!

Den 7 september gör vi vårt efterlängtade gästspel av BLOD OCH BEN hos Stora Teatern i Göteborg. Läs mer här och boka biljetter >>> https://storateatern.se/sv/program/blod-och-ben-teater-lumor/


Biljettsläpp AMBULANS!

Nu har biljetterna till AMBULANS släppts, premiär 12 november! Endast få antal platser i nuläget så boka på snarast om du vill försäkra dig om en biljett >www.dramaten.se/repertoar/ambulans

Ambulans är en nyskriven pjäs som utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Kanske passerar dom just nu vårt kollektiva   undermedvetna, en labyrintisk kulvert under en överfylld akutmottagning? Några flyr ner hit. Några är här för att hjälpa. Några hittar inte längre ut.

Det handlar om det där ögonblicket när det som inte får hända händer. Om splitter och sirener. Om att hitta vägen ut.

Av/regi: Paula Stenström Öhman
Med: Eva Rexed, Jonatan Rodriguez, Maia Hansson Bergqvist & Danilo Bejarano
Scenografi/kostym: Anna Heymowska
Musik: Saemundur Grettisson
Ljusdesign: Ellen Ruge
Mask: Mimmi Lindell
Illustration: Erica Jacobson
Producent: Helena Bunker
Producent Unga Dramaten: Lisen Andersson

Lumor i samproduktion m Dramaten med bidrag från Kultur Stockholms stad Kulturrådet och Sveriges författarfond.


GLAD FILMSOMMAR FRÅN OSS!

DET GULLIGA POJKSLEMMOT – HÄR ÄR LUMORS HYLLADE SCENFÖRESTÄLLNING I FILMVERSION!

AV OCH MED DAVID WIBERG. REGI OCH MANUSBEARBETNING: PAULA STENSTRÖM ÖHMAN

Det gulliga pojkslemmot hade urpremiär på Teater Brunnsgatan Fyra i februari 2014, långt innan metoo och bara någon månad innan Kulturmannen-debatten drog i gång i media. Föreställningen rönte stor uppmärksamhet, rosades av såväl teaterpubliken som kritikerkåren och året efter gästspelade den på Unga Dramaten. Atlas förlag gav även ut texten som ett led i deras satsning på nyskriven, svensk dramatik. 

Efter att ha gått till grunden med sin inre tonårstjej i succéföreställningarna Svart tulpan och Dagboksanteckningar från ett källarhål, gör David Wiberg i Det gulliga pojkslemmot upp med sin inre gubbe. Den åldrande malmöförfattaren Manne Törnlund ska skriva sin självbiografi, men väljer att istället låta sig porträtteras av den unga serietecknaren Linnea Hagnéus. Att se sig genom den nya generationens ögon kittlar hans fåfänga, men han ska snart tappa kontrollen över bilden av sig själv.

Av/med/illustrationer: David Wiberg
Regi/manusbearbetning: Paula Stenström Öhman
Foto/ljus/klipp/redigering: Alexander Westergårdh
Ljud/ljudläggning: Stefan Johansson
Musik: Stefan Johansson & Min Stora sorg
Mask Linnea: Catha Lundin
Original kostym och scenbild: Erika Magnusson
Original scenbild, ljus och video: Markus Granqvist
Producent scenföreställningen: Sara Fors
Producent filmen: Helena Bunker

Speltid: 46 minuter. Glöm inte att klicka i HD.


INSTÄLLT – Blod och Ben i Göteborg

Som alla mindre teatrar påverkas vår verksamhet nu, men det finns de som drabbas mycket hårdare. Stödköp gärna biljett till någon av våra vänteatrar; moment:teater, Teater Brunnsgatan Fyra, Folkteatern eller Galeasen t.ex.

Bästa publik. Vi måste dessvärre meddela att föreställningen av Blod och Ben på Stora Teatern i Göteborg (23/3) är inställd pga situationen med Covid-19. Men hav förtröstan – vi jobbar på en alternativ lösning. För info om biljetter se: https://storateatern.se/sv/information-covid-19/

Vårt varmaste tack till sjukvårdspersonal och andra samhällsbärare som jobbar för allas bästa. Nu och alltid. 

Ta hand om varandra! 

❤️// LUMOR

Lumor gör aldrig sin publik besviken, Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman producerar pjäser som alltid hittar det som skaver, obehagliga rapporter från samtiden.” – SvD
Otroligt välskriven och dramaturgiskt genomarbetad”- AFTONBLADET
En pjäs med abrahamitiska anspråk, som samtidigt har roligt åt rollfigurernas totala tafatthet.”- DN
Isak spelas med fysisk talang och Spindelmannen-mask av Linda Lönnerfeldt .”- AFTONBLADET
Eva Rexed är träffsäkert orörlig i rollen som en politiker befriad från utstrålning, medan Krister Kern fångar den harklande veligheten hos pappan.”- DN
Kastar sig mellan norm och förtryckt begär som spränger fram och komplicerar tillvaron.”- ARBETAREN
”’En intelligent och mycket välspelad teaternovell”- SvD


En vårkväll i Kronobergsparken. Ett ensamt barn jagar efter sin boll nerför slänten mot bilvägen, och plötsligt bryts lugnet av skrikande bildäck och en dov smäll.

En liten samling människors vägar korsas denna kväll. En sexårig pojke, svävande mellan liv och död, och hans förtvivlade mamma. En sjukvårdare, en förbipasserande och en olycklig bilist. Någon står som förstenad medan någon annan skyndar till undsättning. Någon förhörs av polis. Någon ber.

Det är tretusen år sedan fader Abraham sägs ha tagit sin pojke i handen, och begett sig till berget i Moria, för att genomföra det yttersta offret. Med ”Blod och ben” återvänder Lumor till denna klassiska myt. Pjäsen är både en samtidsskildring och en betraktelse över de uråldriga berättelser som formar våra liv. Det är berättelser om lydnad och hopp, om underkastelse och återfödelse, om det yttersta offret – och om tillvarons yttersta mening.

– Det finns tillfällen då vardagen stannar upp, då vi på allvar ställs inför de övergripande frågorna om varför vi finns här på jorden, och vad vi innerst inne vill göra av vår korta tid tillsammans. Den här pjäsen vrider och vänder på ett sådant ögonblick. Vad är det vi håller för heligt när det verkligen gäller? säger Oskar Thunberg, regissör.

Med: Eva Rexed, Krister Kern, Linda Lönnerfeldt
Text och regi: Oskar Thunberg
Ljuddesign/komposition: Mira Eklund
Ljusdesign: Olle Axén 
Kostymdesign/mask: Patricia Svajger
Scenograf: Hanna Cecilia Lindkvist 
Dockmakare: Jenny Bjärkstedt 
Dramaturg: Magnus Lindman 

Med stöd från Stockholms stad Kulturförvaltning, Kulturrådet, Region Stockholm. 


Oskar Thunberg har varit del av Lumors konstnärliga ledning sedan 2011. Han har regisserat flera av kompaniets  framgångar genom åren, som ”Materia – jag är inte Linda Lovelace” och ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”. Han var medförfattare till Lumor-produktionerna ”Tusen bitar – en cold case tragedi” och ”Det nya riket”, men med ”Blod och ben” gör han debut som dramatiker i eget namn. 

Eva Rexed, Krister Kern och Linda Lönnerfeldt
Foto: Julia Mård
Linda Lönnerfeldt
Foto: Julia Mård
Eva Rexed, Linda Lönnerfeldt
Foto: Julia Mård