Om oss
Lumor är ett scenkonstkompani som varit verksamt i Stockholm sedan 2004.
Lumor kom till ur en längtan efter sprickor; mellan olika konstformer, innehåll och form, mellan vardag och dramatik. Vi ville bort från teaterns (över)tydlighet, mer inspirerade av poesi och dokumentär skev verklighet.
Lumor producerar scenkonst och nyskriven dramatik utifrån en egen metod. Vi tror på det stora i det lilla, att personliga erfarenheter från kanten kan reflektera centrala maktförhållanden. Vi arbetar utforskande runt sociala och filosofiska frågor som intresserar oss, och startar ofta processen i dokumentärt material. Vi involverar team, ensemble, akademiker, praktiker, konstnärer och privatpersoner i arbetet och strävar efter att låta tematik och innehåll styra berättarstruktur och form.
Lumor har ingen fast scen, utan samarbetar alltid med andra teatrar, i och utanför Stockholm. Bland våra samarbetsparter finns Orionteatern, Dramaten, Folkteatern Göteborg, Malmö Dockteater, Kulturhuset Stadsteatern, Östgötateatern, moment:teater, Örebro Teater, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara, Teater Tribunalen, Riksteatern, Inkonst, Turteatern, Ö2 och Galeasen. Flera av Lumors föreställningar finns tillgängliga för nationella och internationella gästspel (se mer nedan).
Lumors produktioner har valts ut till Svenska Scenkonstbiennalen 2015, 2017, 2019 och 2022. Lumors pjäser har översatts till flera språk, satts upp och turnerat som steagade readings, visats på Swedstage och bjudits in till internationella festivaler.
Lumor mottog Kurt Nylanders stipendium 2019 och tilldelades Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2021.
Lumors fasta punkt är vårt kontor som ligger i Konstfacks lokaler på Telefonplan i Stockholm. Vi har även ett förråd där vi förvarar scenografi och teknik. Lumor får stöd av Statens Kulturråd och Kulturförvaltningen i Stockholm Stad. Enskilda stöd erhålls även av Dramatikerförbundet, Konstnärsnämnden, m.fl.
Gästspel
Lumors arbetssätt bygger på samproduktioner, turnéer och gästspel - nationellt såväl som internationellt. Därför finns en stor del av vår tidigare repertoar tillgänglig för arrangörer i och utanför Sverige, långt efter sin tillkomst. Lumor riktar sig även till en internationell publik och har vana vid att översätta och texta föreställningar för internationella gästspel.
Läs mer om aktuella produktioner och planerade gästspel här!
Vid intresse: maila
info@lumorteater.se eller kontakta producent eller konstnärlig ledning direkt för vidare information.
här >>
Medarbetare
Lumors kärna består av de konstnärliga ledarna, Paula Stenström Öhman och Oskar Thunberg, en fast producent, Helena Bunker och Erica Jacobson, grafisk formgivare.
Lumor har inget fast team eller ensemble, men arbetar återkommande med flera välrenommerade scenkonstnärer som funnit varandra konstnärligt i Lumors produktioner. Bland andra: Saemundur Grettisson (kompositör), Eva Rexed (skådespelare/regissör), Markus Granqvist (scenograf/ljusdesigner), David Wiberg (dramatiker/skådespelare), Mira Eklund (kompositör/skådespelare), Sandra Huldt (skådespelare), Stefan Johansson (kompositör), Jonatan Rodriguez (skådespelare), Tove Olsson (dramatiker/skådespelare) och Susanna Hedin (ljusdesigner).
Paula Stenström Öhman är dramatiker och regissör med en akademisk bakgrund inom kriminologi, idéhistoria och statsvetenskap. Hon använder sig ofta av sociologiska kvalitativa metoder i research-arbetet. En återkommande tematik i hennes pjäser är gränsen mellan omsorg och grymhet. Utanför Lumor har hon skrivit och regisserat för Kulturhuset/Stadsteatern, Sveriges Radio Drama, moment:teater, Örebro Teater, Göteborg Stadsteater och Dramaten. Paula har tilldelats Stockholms Stads Kulturpris, Dramatikerförbundets Henning Mankellstipendium, Svenska Ibsenpriset, Sveriges Författarförbunds dramatikerstipendium, Daniel Sachs dramatikerpris, Scen och Films Ise Morssingstipendium och Svenska Akademiens Carl Åkermarkstipendium. Hennes pjäs ”People respect me now” utsågs till bästa svenska nyskrivna pjäs 2016 av Internationella Teaterunionen och har översatts till tyska, engelska och ryska. Den har satts upp i Tyskland och som stagead reading i Norge, Danmark, Färöarna, Ryssland och USA. Paulas pjäser är förlagda på Colombine Teaterförlag i Stockholm och Drei Masken Verlag i München. Senaste pjäser är ”Ambulans” (Dramaten), ”Lost Lake” (Kulturhuset Stadsteatern) och ”Mitt Inferno”. Aktuell med kortpjäsen ”Der Abend” (Kvällen) och ”Paradis, natt” (Riksteatern/LÄNK).
Oskar Thunberg är skådespelare och regissör. Han gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 2002 och har sedan dess setts som skådespelare på en lång rad scener runt landet, till exempel i "Fallna Från Månen" på Dramaten, "Dan Då Dan Dog" på Jämtlands Läns Teater, Fanny och Alexander på Galeasen, och i många av Lumors produktioner, senast i "Ocean". Han är också ofta anlitad som filmskådespelare. Han har regisserat bland andra "Tusen bitar - en coldcase-tragedi", "Materia - jag är inte Linda Lovelace" och "Blod och Ben" för Lumor. "Här kommer alla känslorna på en och samma gång" och "Content" regisserade han tillsammans med David Wiberg. Utanför Lumor har Oskar skrivit och regisserat på Västerbottensteatern och Backa Teater, senast "Oxytocin" på Backa som vann Svenska Teaterkritikers förenings Barn och ungdomteaterpris 2023. 2020 erhöll han Carl Åkermarks stipendium av Svenska Akademin.
Helena Bunker är sedan 2015 Lumors producent. Helena har mångårig erfarenhet av teaterbranschen både i Sverige och internationellt främst som producent, verksamhetsutvecklare och projektledare. Hon har genom sina uppdrag hos Lumor samarbetat med en bred skara kulturaktörer nationellt och internationellt från den fria kulturvärlden till folkrörelser, biennaler och institutioner. Helena är också medgrundare och general till nordens första fringe-festival, Stockholm Fringe Festival (Stoff), samt Nordic Fringe Network. Här har hon ansvarat för många högprofilerade internationella gästspel i Stockholm och utomlands, så som The Infernal Comedy med John Malkovich, The Wooster Group, Forced Entertainment, Peaches, Mykki Blanco, Joan Jonas med flera. Helena har även erfarenhet av scenkonstproduktion i en konstnärlig roll och har turnerat verk i England, Australien, Rumänien och Amerika. Hon har en magisterutbildning i Performance Research samt en BA Hons i Theatre Studies från Roehampton University, London.
Erica Jacobson gör med få undantag Lumors grafiska form sedan starten 2004. Erica är en flerfaldigt prisbelönt grafisk designer och illustratör som jobbar med en stor bredd av uppdrag, från bokomslag och teateraffischer till tidningsillustrationer, animationer, muralmålningar och stora reklamkampanjer. Bland hennes senaste uppdragsgivare finns Bonniers, LA Times, UN Women, Stockholmsmässan, ERGO Magazine och Kulturhuset Stadsteatern. Erica har blivit nominerad till stora illustratörspriset, 2020 var hon hedersgäst på Mikkeli 12th Illustration Triennal i Finland och 2022 ställde hon ut med en muralmålning på Sven Harrys konstmuseum. Erica representeras av agenturerna CharlieCharlie och Snyder New York. 2010 vann Erica det prestigefulla designpriset Kolla! med affischen till Lumors föreställning ”Nu är du inte så kaxig”.